Ga naar navigatie Ga naar de hoofdinhoud

Het kasteel

Volgens de legende werd Château Bayard gebouwd door de vier Aymon-zonen die op de vlucht waren nadat ze Karel de Grote boos hadden gemaakt.

De vier broers zouden zijn ontsnapt op de rug van het krachtige paard Bayard, dat dan zijn naam aan het kasteel zou hebben gegeven.

  • 1390

    Het was in 1390 dat Jean, zoon van de graaf van Namen, het kasteel, de toren en de landerijen van Dhuys en Bayard verwierf. Als Jan III, graaf van Namen, schonk hij zijn bezittingen in 1420 aan zijn zoon Philippe, voordat hij in 1421 het graafschap Namen verkocht aan de hertog van Bourgondië. Sindsdien hebben de nakomelingen van Philippe de Namur het kasteel Bayard overgenomen.

  • 1914

    De laatste Namur d´Elzée, vice voorzitter van de Senaat, en zijn vrouw, Marie de Saint-Mauris, voltooiden de "modernisering" van het kasteel en de stallen in de 19e eeuw. Toen deze in 1914 stierf, werd het landgoed nagelaten aan haar neef, de graaf de Brouchoven de Bergeyck.

  • 1995

    Sinds 6 mei 1995 organiseert het Château Bayard seminaries, vergaderingen, bruiloften en recepties. In de afgelopen maanden zijn er bij Château Bayard veel verbouwingen doorgevoerd om u nog beter te verwelkomen.

Ontdek het interieur van het kasteel

Ontdek het interieur van Château Bayard en zijn faciliteiten via een virtuele wandeling, volg de onderstaande link of met de paar foto's hieronder.

Start virtueel bezoek

Grote Hal

Deze "Italiaanse hal" werd gebouwd in het midden van de 19e eeuw. In de afgelopen jaren heeft het zijn functie als balzaal teruggekregen.

Grote salon

Het Napoleon III-decor, dat onlangs is gemoderniseerd, vormt het decor voor een portrettengalerij van de voormalige eigenaren van het kasteel in de 17e en 18e eeuw.

Vier seizoenen salon

Op de muren vind je vooral de portretten van Henri-Claude de Namur, burggraaf van Elzée en Dhuy, en van zijn echtgenote Isabelle de Haultepenne. We zijn hen de volledige herontwikkeling van het kasteel aan het einde van de 18e eeuw verschuldigd.

Kunsten salon

Deze intieme en warme salon valt op door zijn parketvloer en plafond. Het stucwerk van de gebroeders Moretti, gedateerd en ondertekend in 1780, vertegenwoordigt kunst, wetenschappen, muziek en landbouw.

De oranjerie

Grenzend aan de Salons des 4 Saisons en de Arts, is de Oranjerie een nieuwe ruimte met een capaciteit van 220 zitplaatsen. Het spreekt natuurliefhebbers en iedereen aan die een onvergetelijk evenement aan de oevers van de vijver wil delen.

Zie foto's

De Bar

De Bar heeft plaats gevonden in de oude eetzaal.

De toiletten

Damestoiletten: 4 toiletten en 3 wastafels
Herentoiletten: 4 toiletten en 3 wastafels
Toilet voor mensen met beperkte mobiliteit.

De Bibliotheek

Een beetje op de zij kant , dompelt de bibliotheek je onder in de geschiedenis van de familie via haar archieven.